lördag 29 april 2017

Visby och Malmö

Jag hade tänkt skriva om helvetet denna lördag, efter den döende fredagen, men jag får ägna mig åt Visby och Malmö i stället. Det ser nästan ut som en tanke.

Hur klarade vi oss innan folk berättade så mycket på Facebook? Jag läste POSK:s lilla försiktighetsåtgärd att kommentera POSK-väldet i Visby. Riks ger sig inte in i den lokala konflikten men pläderar för lojalitet. Det finns sådana som tror på lojalitet, dvs vara vän av den bestående ordningen. Arma POSK om denna gruppering samlar de lojala, men jag fruktar att det är så. Numera. De solidariska fylkas i Frimodig kyrka. Solidarisk hör samman med begreppet solid. Fast, bestående.

Välan, när Gustav Natt och Dag lagt ut på FB undrade Mats Hermansson när han, dvs Hermansson själv, blivit POSKare och fann att det kan bli tokigt också för Gustav. Gustav, som är en polerad man, bad om ursäkt för denna andrahandsuppgift.  Nobless oblige! Ursäkten godtogs. "Det är aldrig bra med andrahandsuppgifter - och utan källa", konstaterade dock Hermansson förnöjt och från en upphöjd position. Det dröjde 15 timmar så la Gustav ut ett pressklipp där Mats Hermansson framträdde som talesperson för, håll i er, POSK. "Om nu rätt skall vara rätt kunde du väl ha bjussat på att du faktiskt varit talesperson för gruppen."

Så här långt i framställningen, när dramat tätnade, höll jag andan. Hermansson svarade: "Titta där. Så var det tydligen för 12 år sedan. Men inte längre - och inte sedan länge." Men är det inte ett mönster vi ser - i Nessers artikel i Journalisten hände detsamma. Hermansson beslogs med, ja, vad det nu är. Och redovisade häpnad.

Att POSK:s Andrén deklarerar kravet på lojalitet är en sak. Det blir roligare när trojkan i kyrkorådet i Visby ska svara på kritiken. Det är Hermansson, Lilian Edwards och Inger Harlevi som tar till orda. Det blir krypande. Plötsligt ska Sofia Lilly Jönsson inte kritiseras utan tidningen Dagen, det var det inte så noga med tidigare, som vi vet. Och biskopen ska försvaras mot "otäck ryktesspridning" Nu sägs det i klartext av trojkan om Fast: "Han är ju självklart varken kvinnoprästmotståndare eller homofob." Självklart? Hur tänkte de nu? Vari består självklarheten? Och varför används nedvärderande epitet? Vad betyder orden om de analyseras? Platt intet om man vet vad sakfrågorna egentligen gäller.

Så vad gör trojkan nu? Ser tiden an. Gläds, känner oss trygga, står enade och öppna inför framtiden. Det är när sådant måste skrivas ut som det går att förstå situationens allvar.

Malmö? Det var en FB-kommentar jag fäste mig vid hos Helle Klein, hon med Sandahl ni vet. Caroline Krook fann "detta med Anders" (Ekhem, DS) vara "helt förfärligt". Hennes goda önskan grep tag i mig: "Hoppas att han blir biskop någonstans."

Men är det alldeles klart att Claes Block, S, ska räknas till kategorin "destruktiva krafter" och att Helle Klein, S, har gjort en rimlig bedömning? Inte vet jag, men hur hade det blivit med konferensen om Anders Ekhem fortfarande haft en roll att spela där samtidigt som han lämnat? På mitt enfaldiga sätt tänker jag att när det blivit fel, fortsätter det att bli fel. Men vad skulle Helle kunna göra? I Malmö hade hon inte kunnat uttrycka sin sympati med Anders Ekhem utan blivit staffage. Å andra sidan vet väl ingen av oss alla turerna i det som varit. Om vi inte vill se kristet blod, kanske det bästa är att analysera organisationen och se om stordriften styr mot elände. Vet verkligen Carro att Anders varit duktig som kyrkoherde, så att han bör premieras med mitra och kräkla? Då vill det till att stiften ställer sig på kö för att få denna goda biskopskandidat. Om inte t ex Kyrkokansliet hinner före. Eller någon utlandsförsamling.

Förstod ni bloggkommentaren om de inställda gudstjänsterna i Malmö? Det gjorde jag. All personal har fått erbjudande att som fortbildning gå på konferensen. Detsamma gäller kyrkofullmäktige. Talar vi 200 personer? Då är det väl inte så konstigt att det sitter lapp på kyrkdörren att gudstjänsten är inställd. Jo, på dörren! På hemsidan sägs inte ett ord. Kul för den som kämpat med sin rullator och möts av den synen. Lange Nase! Vad mera måste ställas in dessa två dagar för att personalen hade viktigare ting för sig? Blir folket glatt då? Slaget av häpnad över en kader som finns till för sig själv? Inte vet jag, men så har jag ingen rullator heller. Ännu.

Jag funderar lite vidare. Claes Block blir alltså syndabock. Han har sin bakgrund i det fackliga arbetet. Den sortens socialdemokrater brukar veta att styra väl i frågor som gäller arbetsplatser och organisation. Tänk om det är hela stordriftsidén som kräver offer? Hur prövar vi den saken? Eller ska vi låta allt fortsätta utan att resolut göra de kritiska granskningarna av system, Lund och Malmö lika? Hur kommer det då att bli i Växjö, samlar man sig till omtag eller? Och vad med de stora pastoraten på landsbygden, de som ransonerar gudstjänsterna i församlingarna och tror att framgång kommer därav eller att en pastoral katastrof kan maskeras så?

Nu ska jag inte fundera mer. Jag måste förbereda helgen. Jag får kolla om den slitna kavajen blivit en mantel av strålande ljus. Det gör jag inför varje 1:a maj.

21 kommentarer:

  1. Intressant bloggpost med Gustav Natt och Dag Sandahl.

    SvaraRadera
  2. Upp (S)tiga vi mot ljuset!
    (S)e vi gör allting nytt!
    Heja Carro! Så är vi minst två som lobbar för Anders Ekhem som blivande biskop.
    Ulf H Berggren (S),för dagen mellankyrklig och aningens episkopal.(S)om det kan bli...

    SvaraRadera
  3. Är det främsta kriteriet för en biskop att ha varit en misslyckad domprost eller superkyrkoherde utan tydlig kristuscentrering?
    Krook och Ekhem har något gemensamt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carro och Anders är tre-enig-herscentreeade;det utesluter den allt vanligare jesuscentreringen.
      UHB

      Radera
    2. Jo tjena.
      CK kommenterade en gång en väns uttalande om behovet av att be med den helige Andes kraft för att driva ut demonisk påverkan med orden: "Usch, sådant befattar jag mig inte med."

      Om inte en biskop tar hjälp av den Helige Ande i kampen mot det demoniska, vem ska då göra det?

      Radera
  4. Jag tror det är en kombination av felaktiva strukturer och felrekryteringar. Och ett felaktigt valsystem. Visby domkyrkoförsamling är oproportionerligt stor i förhållande till övriga stiftet och skapar obalans. Dessutom försedd med en domprosttjänst.

    SvaraRadera
  5. Det finns en del att notera från Malmökonferensen!

    -Jodå, jag skall återkomma efter helgen med mina intryck från den samling som tilldragit sig bloggarens stora intresse.

    Bland annat skall jag återge Wanja Lundby-Wedins absoluta försäkran att KS aldrig skulle komma på tanken att gå emot biskoparna i lärofrågor.

    Men nu väntar en bystämma med trygg förankring i åsikter och idéer och på kvällen en superb måltid, som väl kan mäta sig med kyrkostyrelsens efter dess resor. Där finns inga uppnästa kyrkoföreträdare eller självutnämnda viktigpettrar. Bara trygga bönder och förnuftets representanter!

    Men vänta ett par dagar gott folk, så skall ni få läsa!

    Trevlig helg - med eller utan marsch under re röda fanorna!

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Upp till kamp!
      Upp från dikena!
      Ut på vägarna med fladdrande röda fanor.
      Ulf röde

      Radera
    2. KS ja (kanske) Men KM?
      Eva H

      Radera
    3. Man måste vara bra dum om man litar till en försäkran från en socialist.

      Radera
    4. Jesus från Nasaret är ett tydligt socialistiskt föredöme.

      Socialism bygger på kristendom.

      Helt borttappad är den som litar till en försäkran från en mammonist. /John

      Radera
    5. hur gör du i morgon söndag Dike?
      räknar du malmökonferensen som gudstjänst och blir hemma från kyrkan? det blev ju rätt många timmar att kvitta av: med 12 timmar inkl mingel-middag för torsdag + 10 inkl morgonbön och avslutningsmässa för fredag (= 22) går det ju med några sammanträden lugnt att stanna hemma till över kyrkovalet. invald blir man väl ändå? Marcus

      Radera
    6. Beng-Olof. Passa på och gör ett studiebesök på Uniteds konferens.

      Radera
    7. Det är inte bra att vara dum men det är inte dumt att vara socialist;jag tycker det är bra.
      Populisten försöker att göra sig populär.
      🐯 Tiger, bra randig

      Radera
    8. Jesus från Nasaret var absolut ingen socialist, utan en person som förstod vikten av äganderätt, men som samtidigt varnade för synden att bli bunden av det materiella.
      Antony

      Radera
    9. Anthony: förklara utförligt: "Jesus från Nasaret - en person som förstod vikten av äganderätt". Vad grundar du det på? Marcus

      Radera
  6. Först fnissar jag faktiskt.
    Hermanssons von oben-attityd är rätt roande stundom. (Det måste vara en fantastisk känsla att tro så mycket om sig själv. Eller? Kommer funderingarna ändå på kammaren? För hans skull hoppas jag det o att det med tiden infinner sig lite ödmjukhet.)
    Sedan kommer suckarna. O undran om det finns någon egentlig chans att vrida SvK rätt? Det är lätt att hamna i förtvivlan kring det.
    För övrigt håller jag med o ställer samma fråga som Peter T ovan.
    Eva H

    SvaraRadera
  7. Den där om att KS aldrig skulle komma på tanken att gå emot biskoparna i lärofrågor var kul! - Med tanke på hur mjuk-ryggade, rättänkande biskopar och KS-ledamöter filtreras fram. /smun

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan något gott komma från en "biskop" i sv"k"? /John

      Radera
  8. Det finns nog snart skäl för KS att gå emot vad det nuvarande biskopsmötet vill kalla lärofrågor. Se Tomas Appelqvists lysande inlagor på KT debatt. Han sopar banan med stackars Ragnar Persenius.

    /TD

    SvaraRadera
  9. Det var anmärkningsvärt att 1:e vice ordförande lovar att KS i alla framtid inte kommer att gå emot biskoparna.
    Jag som trodde att KS ledamöter satt på mandat från sina nomineringsgrupper och i förlängningen medlemmarna genom val.
    Om presidiet kan lova en framtida hållning från styrelsen som helhet eller majoritet, så tyder det på presidiediktatur snarare än demokrati.
    Varför skulle det vara så omöjligt att en majoritet av KS går emot presidiet eller biskoparna?
    Bloggardag kan säkert ge exempelt på när KS röstat ner förslag från presidie eller arbetsutskott.
    Jag kan väl åtminstone nämna att "lex Sandahl" blev återremitterad trots vad som sas i kyrkomötet.

    SvaraRadera