tisdag 17 februari 2015

Mösseberg, tisdag

Jag skulle varit i Wittenberg, men kom i alla fall till Mösseberg. Kyrkostyrelsen bildas om Luther i Mösseberg. "Inte visste jag att Luther varit i Mösseberg!" Man kan inte veta allt även om det står i böcker. Det sägs utkomma 365 000 böcker på ett år världen över. Läser man två böcker om dan har man just missat 998. Känn på den!

Vad har jag lärt mig? Sprinklersystemet utlöses vid 70 grader, men detta är för tillfället endast en teoretisk kunskap. Från kurhotellet ser Falköping ut som en stad jag just ska landa i - ett intryck i morgonväkten med stadens ljus under mina fötter. Firade kyrkostyrelsen G&T-Monday? Självfallet.

Till detta kom samtal om Luther, det lutherska och de sociala utmaningar som är samtidens. Det var alls inga oviktiga samtal. Det är sådana samtal som sätter igång kringtankar. En sådan tanke, kanske i anledning av ingenting, har jag burit på ett par år. Hur kommer det sig att Svenska kyrkans kaffekultur aldrig blivit Kafé-kultur? I få församlingshem kan folk slinka in och fika modernt, barristakultur, en kaffemaskin som förmår göra lyxkaffe. Församlingshemmen är till för programpunkter - och knappast som platser för det överraskande. Vilka församlingar skaffar de fina - och dyra - kaffemaskinerna för att fungera som alerta mötesplatser?

Nu är det inte bara den här sortens kulturfrågor jag ägnat mig åt. Jag funderar mycket över den kyrkliga transformationen, för det är nog vad saken gäller, när det betonas att den ständiga reformationen är en omgörning. Transformation, alltså. Men till vad och hur kyrkligt?

Nu ska halva dagen ägnas styrelseutbildning. Och fira denna tisdag fett!

5 kommentarer:

  1. Den ständiga reformationen? Kaffemaskiner i församlingshemmen? Styrelseutbildning? Medan världen brinner på åtskilliga håll?

    SvaraRadera
  2. För hundra år sedan var Mösseberg ett tillhåll för gammalkyrkliga präster när de hade tjänsteledigt "för hälsans vårdande".

    SvaraRadera
  3. Och vi ägnar en vördsam tanke åt den kunglige svarvaren Adolf Fredrik, som, om han inte direkt åt ihjäl sej på just hetvägg, i varje fall dog av slag en Fettisdag. Detta historiska frånfälle kan ingen ta ifrån honom (tydligen lärs det ännu ut i skolorna!), även om hans hustru nog hellre sett honom dö en hjältedöd än denna "Probst-död" som skalden Johan Gabriel Oxenstierna kallade den.

    SvaraRadera
  4. Torktumlaranda? Frågan är väl bara hur stor eller liten vår tumlare är? Man kan torka tvätt genom att tiden får ha sin gång, med visst värmetillskott.

    SvaraRadera
  5. Jaha, Luther igen. Det hade han inte tyckt om. fm

    SvaraRadera