torsdag 10 juli 2014

Detta visste jag inte - om påhittsbranschen

Antje Jackelén fick pris som årets hetaste i Almedalen av pr-byrån Westanders. Det kunde vara trevligt om inte Kyrkliga Ting avslöjat den präktiga skandalen. Westanders har uppdrag för Svenska kyrkan och följer sin egen pr-handbok. http://kyrkligating.blogspot.se
Tala om praktskandal.

Handboken instruerar. Media älskar priser och utnämningar, så det ska det bli. Handboken finns också att tillgå via Kyrkliga ting. Finns det inte en enda anständig journalist som kan jaga detta? Vad är det för mönster vi ser och vill vi ha det samhället och den kyrkan. Bluffas av kampanjer? Få föreställningar som inte egentligen är sanning utan sken, påhitt alltså, overklighet?

Andra har skrivit om hur politiker, lobbyister och mediafolk vandrat med varandra i stilla berusning efter intag av rosévin, som tydligen innehåller alkohol, som i sin tur påverkar den mänskliga organismen. Vi ska alltså utsättas för detta rosévinsdoftande lurendrejeri. Kyrkliga chefer borde konfronteras. Det ska också ske.

Antje Jackelén framstår som köpt. Jag föredrar tänka att hon var ovetande om det sammanhang hon gladde sig över.
Bedrägeriet är till för att ge oss något som inte i egentlig mening finns och alltså inte bottnar i professionell kunskap mer än kunskapen hur man lurar folk..
Vi som möter nyheten i media ska röra oss i en skuggvärld och tro något som icke är.

Vi är rätt långt från seriöst kristenliv, må jag säga.
Och jag vill inte ha en kyrka som prostitueras dithän där vi nu tycks vara.
En kyrka som hamnar i påhittsbranschen - vad ger ni mig för den?

Hade jag varit församlingspräst hade jag i kungörelserna på söndag förklarat vad som hänt och kraftfullt tagit avstånd.
Hade kyrkomötet haft kvar frågeinstitutet, hade jag frågat.
Nu visste jag först inte. Jag bloggar och andra kanske fattar, tänkte jag. Men så beslöt jag mig för att motionera till Kyrkomötet. Kyrkomötet får be allmänheten om ursäkt för det inträffade. Menar jag.

Jag beundrar Patrik Pettersson med bloggen Kyrkliga Ting. Han har gjort en renhållningsinsats på sin blogg och skrivit den ultimata texten i ämnet.
Kommer Kyrkans Tidning att lyfta fram skandalen - eller ska vi lita på vanliga nyhetsjournalister - eller, hemska tanke, är detta det illusionssamhälle som blivit vårt?

Trollkarlen ropar: "Betala pr-byrån så får ni det ni betalat för. Påhittsbranschen ger er den verklighet vi vill att ni ska få.
Och finessen, gott folk, är att ni inte ens ska fatta att vi lurat er!"

Jag kan tycka synd om Antje Jackelén förutsatt att hon inte visste hur det hela gått till. Det inträffade blir förödande besvärande om hon visste. Och vi får aldrig veta sanningen.

Den här utmärkelsen fokuserar på andra hon fått som "årets opinionsbildare i Skåne" och så. Vad är på riktigt och vad är just pr-trick i handbokens mening eftersom media älskar priser och utmärkelser? I valet till ärkebiskop hölls dessa utmärkelser fram som meriter.
Men hur är det?
Egentligen.

Inälvorna mina greps av den kalla handen när jag läste hur det gått till. Jag har kunnat fundera över det prisande som Herren Jesus varnar för. Nu är det i stället så att Eigenlob stinkt. Det är kanske i teologisk mening inte värre än det Jesus varnar för, men riktigt illa är det. Jag ser en med makteliten konform kyrka.

Jag kom att tänka på den ryska kyrkan är 1905-1917, lierad med makten som den var. Men det kan bero på att jag sorterat några böcker om Ryssland och hade dem aktuella.

Hur eller hur.
Det är inte orimligt att konstatera att Antje Jackelén har problem.
Och därmed Svenska kyrkan.
Sådant ska upp i kyrkomötet.

44 kommentarer:

  1. Dag tycker lite synd om Anjte, eller låtsas göra det. Jag tycker lite synd om Dag som fortfarande tror att världen styrs med opartiskhet, rättrådighet, välvilja och helt utan egenintresse hos alla de makthavare som på något sätt är inblandade.

    Jag är övertygad om att Antje inte tillhör de värsta i sammanhanget. Tvärtom! Ibland kan det vara bra att se sig om i världen, utanför sin egen lilla sfär. Då kanske man inser att det finns större problem i samhället än kvinnliga präster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns mycket som inte innebär något problem i samhället, men som likafullt är problem i djupare teologisk mening.

      Likaså kan man ställa andra krav på en kyrklig ledare vars uppgift är att försöka följa Guds vlja, än på en värdslig styrande vars uppgift bara är att försöka göra ett bra jobb.

      Ganska självklart kan man tycka, men tydligen inte.

      den Lea

      Radera
    2. Denna kommentar av Krille påminner om …

      Hasse och Tage. Spik i foten, Råger Moore & Säffle (1970)

      Radera
    3. Krille påminner också om Candide , särskilt när det gäller Svky och fru Jackelen!

      Radera
  2. Vi ser här i det lilla bara det som allmänt föregår i vårt samhälle. Det är det djupt sorgliga. I stället för ett öppet, allsidigt och sakligt, offentligt samtal som låter välinformerade medborgare begå valhandlingen, serveras vi av makteliten och dess mediamegafoner en välregisserad och förljugen föreställning, en påhitteverklighet, en politisk såpopera som är en karikatyr på verklig demokrati.

    SvaraRadera
  3. Jag har nu läst Patrik Petterssons blogginlägg. Något mera klockrent har jag svårt att tänka mig. Kommer det vi här fått veta att rubba makthavarnas cirklar? Det skulle förvåna mig. I förhållande till sanningen har våra makthavare samma inställning som Stalin hade till människor, handlar det bara om människor, då är det inget problem. Det är alltid hanterbart på det ena eller andra sättet.

    SvaraRadera
  4. Live and let go kontot - utöka det. Kyrkan har samma bekymmer som andra, men bara andra ord för eländet. /Anna u B

    SvaraRadera
  5. Stabsledningen i Uppsala har tillsammans med PR-byrån kommit fram till att satsa på det vinnande konceptet KLIMATET. Sedan har man gapat över för mycket och PR-byrån har utsett Antje Jackélen till "hetast i Almedalen". Man har "halkat på sin egen halhets halka".
    Jack London

    SvaraRadera
  6. Det finns många påhittsbranscher - vad säger att just ni ska få lida mest? /anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjärtar dig emellanåt.... /Anna ub

      Radera
  7. Jag hoppades att det skulle komma ett inlägg om saken, så tack för det. Jag trodde att jag var härdad och cynisk och inte kunde bli förvånad och chockerad längre, men det blev jag när jag läste detta igår. Att politiken sen länge förvandlats till sken och teater visste jag men att kyrkan gått så långt in i detta har jag inte riktigt velat tro på.

    De sätter onekligen saker i ett perspektiv. Det finns viktigare saker än att inveckla sig i ändlösa bloggräl med kommentatorer; gräl som aldrig kan ta slut när utgångspunkten för några är att "hålla ett öga på" någon man ogillar.
    Det här handlar däremot om oss alla och det samhälle vi lever i. Hur har vi hamnat här? Finns det en chans att vända en sådan utveckling? Jag tror det inte, men jag kan ju ha fel. Det har jag haft förr, senaste gången var 1988 eller nåt ;-)

    SvaraRadera
  8. Utmärkelsen som "årets opinionsbildare i Skåne" utdelades av en annan PR-byrå: Aspekta.
    På kyrkans webbplats skrevs det att hon vunnit en "tävling":

    http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=964714

    Men det är ingen tävling om man utses av en jury från en PR-byrå. En byrå som beskriver sin verksamhet så här:
    "Aspekta hjälper ledningarna i företag och organisationer att bygga och vårda de relationer som bidrar till framgång."

    http://www.aspekta.se/

    Men vad vet jag, Antje och kyrkans ledning kanske tyckte det vore oartigt att avböja ett "pris" och och tog emot det i den andan.
    Luktar gör det, men det gör hela cirkusen runt vår nutida etablissemang. Någonting är ruttet i staten Sverige.
    @Jörgen U. Bengtsson. Jag är helt enig med dig till sista bokstaven. Jag kunde inte uttrycka det lika bra själv tyvärr.

    SvaraRadera
  9. Framväxten av sociala medier är ett elände annars hade man kunnat hålla det hela hemligt...

    PR-byrån vet att företag/organisationer kan råka illa ut. Här är PR-byråns framtagna Kriskommunikation:
    " När företaget eller organisationen utsätts för kompakt negativ medial uppmärksamhet är det extra viktigt med snabbhet, öppenhet och ansvarstagande. Ni bedöms inte bara utifrån den kris som inträffat, utan minst lika mycket utifrån hur ni hanterar krisen.

    Westanders arbete med kriskommunikation utgår från inställningen att kritisk medial granskning i grunden är bra för den verksamhet som granskas, bra för demokratin och bra för samhället. Granskningen bidrar till att priset blir högt för företag och organisationer som brister i samhällsansvar. Framväxten av de sociala medierna förstärker ytterligare den här utvecklingen.

    Vi på Westander hjälper våra uppdragsgivare med att öka sin öppenhet och sitt ansvarstagande. Det ökar uppdragsgivarens möjligheter att skapa hållbara medierelationer och nå sina mål. I stället för att lägga locket på och hoppas att det blåser över vill vi hjälpa uppdragsgivaren att se självkritiskt på de brister som lett till den negativa publiciteten. Målet är ett agerande som präglas av förståelse för vilka krav omgivningen ställer och respekt för medias uppdrag."

    Mark Twains förslag är att PR-byrån tillsammans med Svenska kyrkans ledning köper in denna tjänst för att nå "snabbhet, öppenhet och ansvarstagande". Fakturan bör delas mellan parterna. Halverad kostnad (50 procents rabatt) är inte att förakta.
    Mark Twain

    SvaraRadera
  10. Var PR-kuppen iscensatt av AJ eller av någon på Kyrkokansliet, och i så fall med AJ:s vetskap och godkännande? Vad det handlade om? Det kristna budskapet? Enligt PR-byrån själv: Samarbetet omfattar strategiskt kommunikationsstöd, bland annat för en solidarisk och långsiktig klimatpolitik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka övriga PR-byråer anlitad av Svk? Vilka övriga kunder har Westander? Kan det vara så att någon annan kund har betalat för
      PR-byråns tjänster åt SvK? Det luktar Mp-propaganda lång väg. Men fråga inte bara efter ev. Mp-initiativ utan också efter vilka kommersiella krafter som har intressen i Mp:s klimatpolitik.

      Radera
    2. Jag skulle nog satsa på Kyrkokansliet, med sådana medarbetare kan det bara gå illa...
      Arg kyrkomedlem

      Radera
  11. Visste Weiryd och Jackelén om PR-tricket? Jag tror inte det. Man måste - som det heter ovan där - ha Plausible Deniability.
    Mark Twain, igen

    SvaraRadera
  12. Apropå den kontinuerliga och ibland inte riktigt rena kritik, som på denna blogg förekommer i dessa spalter, rekommenderas läsning av en lång intervju med ärkebiskopen i Världen i Dag (9/7).
    Hon slår där fast att livet inte blivit svårare i Svenska kyrkan för kvinnoprästmotståndarna som så ofta påstås här.
    Dags att åtminstone läsa hennes synpunkter och inte på förhand döma ut dem - och henne!

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske hamnade kommentaren på fel bloggpost?
      PGG

      Radera
    2. Jo, man kan ju, som bekant tolka texter olika, BOD. Såvitt jag kunde se sades det inget om "kvinnoprästmotståndarna" i texten. Däremot tyckte jag att hon gjorde sig ännu mera otydlig visavi kristen tro. Hennes intervjusvar var sannerligen inte ägnade att höja hennes trovärdighet. Tyvärr.

      Radera
    3. Lätt för henne att säga! Fast i klassisk ämbetsteologi är det ju biskopen som ska vara brobyggaren och hålla samman kyrkan. Vad gör Antje för att även vi som har från majoriteten avvikande syn på t ex ämbete och äktenskap kan känna oss som barn i huset?! Inte mycket vad jag kan se! Men våra medlemsavgifter och kollektpengar vill man gärna ha! Menade man allvar med de många fina orden om mångfald och den höga takhöjden så borde man öppna för alternativ tillsyn och ett eget stift inom Sv kyrkan! Det skulle frigöra massa energi som går åt till inre strider till att hålla ihop kyrkan och evangelisera utåt i stället!!!!
      Arg kyrkomedlem

      Radera
  13. Så här ligger det till:
    Det enda som är sant i prästen Patrik Petterssons blogginlägg är att Kyrkokansliet har anlitat Westander vid några tillfällen. Resten är hans egna insinuationer och fria fantasier. Westander har inte anlitats för någon PR-kampanj kring ärkebiskop Antje, de har inte fått betalt för att ge ett "påhittat och köpt pris" till ärkebiskopen, och de har inte initierat biskopsbrevet om klimatet.
    Varför prästen Patrik vill sprida dessa fria fantasier är en gåta, och varför vissa helt okritiskt godtar det som sanning är minst lika märkligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vem är Ewa Almqvist?/Sven-Åke Nilsso

      Radera
    2. Hej Ewa,

      En stor del av Patriks text är direkta citat ur den handbok som Westander gett ut för att informera om hur man skapar uppmärksamhet kring ett event, person, företag eller varumärke.

      Ett sätt, enligt PR-byrån, är att ge ut priser och utmärkelser - vilket sägs gynna både den som står för priset och mottagaren. Priser handlar om att skapa uppmärksamhet, menar PR-byrån, dom skäms inte för det, det är deras uppdrag och jobb, de får betalt för att skapa uppmärksamhet. Så, visst är priset 'påhittat', det kan man väl inte bestrida?

      Att du sedan som läsare, när detta berättas parallellt till hur priset i Almedalen gick till ÄB, handlar om slutsatser du drar - kanske ställer du inte upp på hur PR-bryrån beskriver sin affärside. Men, det Är anmärkningsvärt att en PR-byrå ger ut pris till en av sina kunder på detta vis - och jag jobbar i utkanterna av den branschen så har viss insikt - men angående trovärdighet tror jag att själva priset egentligen mest naggar på byråns trovärdighet, man kan naturligtvis inte lasta Svenska kyrkan för att den får ett pris. Däremot kan man, och bör man, fundera på förväntad motprestation - gör detta Svenska kyrkan mer eller mindre belägen att anlita denna byrå framgent? Det är en viktig fråga att ställa sig.

      Bortom detta pris finns en annan historia - och den handlar om det bredare i att Svenska kyrkan anlitar PR-byråer och därmed ger sig in i den 'cirkusen.'

      Det finns ett citat i Patriks text som jag är med i. Detta; 'Det man kan fundera på och ställa frågor kring är hur pr-cirkusens alla tricks påverkar förtroendet för vår ärkebiskop' (och i förlängningen Svenska kyrkan) - ja, jag tror att det är väl värt att fundera kring och ställa frågor kring. Hur blev det så? Att Svenska kyrkans maktelit, och på något vis måste du ju inse att du tillhör den, avfärdar den typen av frågeställningar som 'insinuationer' och 'fantasier' när de kommer från en av kyrkans vigda tjänare är på sitt vis både märkligt och sorgligt. Man borde kunna ta ett samtal kring det, inte bara avfärda.

      Vad som är 'sant' kan man tvista om. Ditt svar här ovan kan även läsas som om det som står i Westanders PR-Handbok är 'sanning' - och det bekymrar mig. / Carolina J.

      Radera
    3. Sofia Lilly Jönsson10 juli 2014 kl. 20:51

      Patrik Pettersson frågar om det här skadar förtroendet för Svenska kyrkan. Jag kan säga att det i alla fall skadar mitt förtroende för kyrkan, och jag är en fri kritiker på de kultursidor som rätt eller orätt har ansetts som Sveriges främsta. Om det inte har någon betydelse för anställda i Svenska kyrkan så undrar jag vad det demokratiska, öppna samtalet betyder för dem. Det skadar mitt förtroende att en pressekreterare i princip kallar en präst som kritiserar och ställer frågor för lögnare, och att andra anställda kallar präster för foliehattar och anklagar dem för att ha en dold agenda utan att alls ha på fötterna för det (som jag såg tidigare idag på Facebook).

      Personer som kritiserar den egna arbetsgivaren brukar kallas visselblåsare. Det sista Svenska kyrkan och dess nya ärkebiskop behöver just nu är en vägg av indignerade ja-sägare som försvarar nåt löjligt PR-pris. Förutom att jag själv skriver och redaktörar en tidning blir jag rätt ofta kontaktad av andra journalister som behöver bakgrundsinfo om olika saker i Svenska kyrkan, och jag kan lova att de inte köper den här kommunikationsstrategin. Folk är faktiskt rätt förbannade över att Svenska kyrkan är så dålig på att svara på frågor utanför den planerade PR-agendan.

      Radera
    4. Vem är Sven-Åke Nilsso?

      Radera
    5. Det har oftast betraktats bland hederligt folk som extremt dåligt omdöme att ta emot utmärkelser från nångon man har en affärsrelation med eftersom det så uppenbart leder till spekulationer.

      Radera
    6. Svky är så vilsen, så korrupt och så långt från sann kristendom att inte alla PR-gurus i världen kan rädda den postkristna organisationen från sin, av eget val skapade, sotdöd!
      / Antony

      Radera
    7. Ewa A, du är pressekreterare och anställd för att sköta kommunikation. Det är inte ok att svara på det sätt du gör. Att det är besvärande att SvK är kund hos Westander och pris delas ut till äb av dem bör du väl kunna se. Detta är nämligen helt sant. Det är den debatten Patrik Pettersson vill lyfta. Det är en diskussion i såväl sak som på metanivå som han och andra startat. Er roll kan inte vara att gå in i den och kalla det fria fantasier och avfärda. Det är inte första gången ni bemöter kritiker så,Jenny Nordberg är ett annat exempel. Byt strategi och betänk ibland maktperspektivet som ni representerar. Hälsningar, Annika Borg

      Radera
    8. Ewa Almqvist är ÄBs pressekreterare och har alla skäl i världen att försöka tysta detta oavsett vilken sanningen är...

      Radera
    9. Korruptionen och maktens arrogans i Svky har här på dr Sandahls blogg fått ett namn - Ewa Almqvist!
      /Antony

      Radera
    10. Jag är inte längre ärkebiskopens pressekreterare men fortfarande pressekreterare på kyrkokansliet. Jag skulle ha formulerat mig tydligare - det var de exempel jag gav i mitt svar, som jag kallade "fria fantasier": nämligen att Westander skulle ha varit inblandade i en PR-kampanj kring ärkebiskop Antje, att de skulle ha gett ett "påhittat och köpt pris" till ärkebiskopen, och att de skulle ha initierat biskopsbrevet om klimatet. I just dessa påståenden finns inte ett uns sanning.
      Det som prästen Patrik skriver om PR-handboken har jag ingen anledning att ha synpunkter på, så om det (uppenbarligen) uppfattades på det viset är jag ledsen. Han får naturligtvis ha vilka åsikter han vill och argumentera för dem. Det jag blev upprörd över var just att han både insinuerar och direkt påstår vissa saker som inte är sanna. Jag förstår inte syftet med det.
      Jag har bekräftat att det är sant att Svenska kyrkan är kund hos Westander, och jag kan förstå att det uppfattas besvärande. Jag tycker också att det vore spännande med en diskussion om Svenska kyrkans vara eller inte vara på Almedalen, eller hur mycket vi ska jobba med till exempel PR-byråer, men de frågorna drunknade tyvärr i de spektakulära påståendena som via sociala medier nu spritts vida som sanningar. Det är trist, tycker jag.

      Radera
    11. Ewa, precis, du är pressekreterare och anställd. Om du personligt blir upprörd över en debatt, kanske det ändå inte alls är din yrkesroll att gå in den debatten och från din maktposition kritisera enskilda präster, eller hur? Se istället hur pr-byrån ni anlitat vid ett flertal tillfällen - Westander - bemöter kritiken om jäv. Det är ingen som blir ledsen och upprörd, utan man svarar och bemöter i en respektfull ton och tar till sig. Det är professionellt. Dom säger ju för övrigt själva att de försett er med underlag till debattartiklar och plattformar i samband med brevet om klimat, så vad är problemet? En pr-bryå fixar klimat"teologin" således.Priset i Almedalen är ju ett pr-jippo - köpt och påhittat om man så vill - som så mycket i Almedalen. Ger ni er in i det får ni väl ta effekten av det och diskussionen om det. Mvh, Annika Borg

      Radera
    12. Ewa du gör det igen - kommenterar Patrik Pettersson inte på hans blogg utan hos BloggarDag. Varför då? Jag har lagt kommentar åt dig på Kyrkliga ting. hälsningar Ulrika Carlström Nordkvist

      Radera
    13. Dr Sandahl har med hjälp av komministrarna Pettersson och Borg börjat nysta i den genomkorrumperade kulturen hos nomenklaturan i det postkristna samfundet Svenska "kyrkan"!
      Detta är ett hedervärt värv som förhoppningsvis påskyndar den döende organisationens kollaps och kan få en liten fågel Fenix att lyfta och påbörja sin tillflykt till varmare, och sannare, nejder?!
      /Antony

      Radera
    14. Med sådana anställda som Ewa Aömqvist är det tydligt att SvKy har problem!

      Radera
    15. Om nu Ewa Almqvist som anställd i kyrkans hus i Uppsala är kritisk mot prästen Patrik Pettersson, varför kritiserar hon då inte honom på hans blogg? Varför skriver hon på Bloggardag?
      Varför får man hela tiden känslan av att det inte är rent spel från kyrkans hus i Uppsala? Varför tar hon sig sådan ton?
      Synnerligen märkligt!

      Rudbeckius

      Radera
    16. Rudbeckius: Jag förstår inte varför du finner att detta är märkligt. Svkys nomenklatura visar alla symptom på korruption och maktfullkomlighet samtidigt som de är totalt vilse teologiskt. Tyvärr är organisationen förmögen och dess byråkrati stor och seglivad, varför dödsprocessen kommer att bli långvarig!
      /Antony

      Radera
    17. Ulrika, Rudbeckius och alla ni anonyma - jag försökte redan före helgen skriva på Patrik Petterssons blogg, men blev inte insläppt. Nu har jag försökt igen, på tre ställen, och hoppas att han släpper in mig denna gång, särskilt eftersom jag ber honom om ursäkt. Men för säkerhets skull vill jag även här erkänna att det var tanklöst att kommentera sakfelen här och inte där det hörde hemma. Jag kan förstå att det uppfattas respektlöst, och det var inte min mening. Nu hoppas jag att diskussionen kan bli mer konstruktiv, om den fortsätter.

      Radera
    18. Nu blir jag riktigt konfunderad! Anställd personal på kyrkokansliet går ut och tillrättavisar präster med "konstiga åsikter", eller ska vi säga det rent ut: "dåliga åsikter"!! Då är i mina ögon allt prat om åsiktsfrihet, demokrati, eller varför inte de kyrkliga favoritglosorna "högt i tak" och "mångfald" inte så mycket mer än bara värdelösa ord, utan något som helst innehåll!!! Här kom själva beviset! Stort tack till kyrkokansliet för den käftsmällen!! Politiker misstänker jag, hade fått det svettigt och kanske fått avgå om det krupit fram något motsvarande, vad händer på kyrkokansliet nu??! Ursäkten var klädsam, milt uttryckt, så nu ska vi bli konstruktiva och snälla tydligen och tänka att så här brukar det ju inte vara i vår öppna fina folkkyrka där vi har demokrati och alla är lika värda o s v. Måste nog säga att det här kan få vem som helst att överväga utträde!!!
      Arg kyrkomedlem

      Radera
  14. Hmm,
    Vi får nog vara försiktiga nu. SVeK kommer nog att tricksa sig ut det här också . Det är ingen större konst att utan att ljuga rent formellt påstå att

    1, Westander inte har anlitats för någon PR-kampanj kring ärkebiskop Antje.
    (Nej ,jag vore en galning om jag formulerade ett uppdrag så-framförallt om det är officiellt)'
    2, De har inte fått betalt för att ge ett påhittat och köpt pris till ÄB.
    (Nej, betalningen får säkert en annan formulering under alla omständigheter annars vore de fullkomliga galningar på kansliet)
    3, De har inte initierat biskopsbrevet till klimatet.
    (Ett sådant påstående är ofarligt eftersom det aldrig kommer att vare sig kunna bevisas eller motbevisas.)

    SVeK agerar helt som den politikerstyrda organisation den är där man driver med sanningen för att slippa"ljuga" formellt.

    Det är ungefär som BOD där han citerar ÄB när hon påstår att det inte blivit svårare för "kvinnoprästmotståndarna" att agera inom SVeK. Det är ju formellt sant - ingen tillåts att bli prästvigd sedan länge och de kvarvarande har oskadliggjorts . Så visst sett under ett specifikt tidsintervall så är det sant...

    Påminner mig om Gunnar Strängs debatt med FP-ledaren. Denne hade oförsiktigt nog råkat hävda att den då införda omsen- snart skulle, ifölge sossarnas rutin snart skulle vara över tio procent. Den var då beskedliga några få procent.

    Gunnar Sträng tog till brösttonerna, förklarade att det inte skulle ske och att han hade rätt att bli trodd på sitt ord. Tja, Gunnar Sträng fick sympatierna och rubrikerna. Omsen närmade sig 10 % sträcket och sossarna som väl inte gärna ville bli påmind om olyckskorpens prognos bytte namn på omsen, ja div modifieringar förstås och sedan var det fritt fram att passera 10% gränsen med råge.

    Tricks och bedrägerier är verktygen- rena , uppenbara lögner undviker man förståndigt nog så länge det bara går.

    //HH .

    SvaraRadera
  15. 'A show about nothing' - ÄB Jackeléns nihilistiska episkopat inspirerat av förebilden Nietzsche?

    SvaraRadera
  16. Klimatet igen! Varför tar kyrkan ställning i svåra vetenskapliga frågor, som teologi-utbildningen inte ger någon kompetens att avgöra? Är det biskoparnas uppgift att bestämma vilka frågor (och inte bara frågor - utan dessutom svaren på frågorna) som ska vara heta i valrörelsen? Vilket parti eller vilka partier tjänar på detta? Och vilka kommersiella intressen tjänar massor med klöver på detta? Men är inte forskarna överens? Inte alla i varje fall. Den danske fysikprofessorn Henrik Svensmark fick svar från vetenskapliga kollegor att han var politiskt ansvarslös, när han ifrågasatte den teori om klimatet som biskoparna vurmar för. Hans egen teori går ut på att den globala uppvärmningen beror på kosmisk strålning från exploderande stjärnor flera miljoner ljusår bort. Mot det hjälper inga politiska beslut. Men kanske böner? Biskoparna borde ägna sig åt det, som de förhoppningsvis är bra på (att be) i stället för att fuska inom andras områden.

    Jag ställer igen vilka fler kunder Westander har. Det kan ju ligga i någon av de kundernas intresse att Svk bedriver en både kvasivetenskaplig och pseudoreligiös verksamhet. Den nyss avgångne ärkebiskopen verkar ju ha trott att man kan hålla kvar betalande medlemmar i kyrkan genom att instämma i PR-byråers kampanjer. För det har den nytillträdda ärkebiskopen fått motta ett pris.

    SvaraRadera
  17. Klimatmötet i Uppsala domkyrka, där olika religioners präster bad till respektive gudar om en vit vinter. Därpå följde två kalla snörika vintrar. Tyvärr fick vi inte veta vilken gud som fixade det. Var detta också ett PR-jippo iscensatt av någon byrå, som fått betalt för att göra reklam för vindsnurror och solfångare på kyrktaken?

    SvaraRadera